Gorčević: Sigurna sam da od juna, nakon dobijanja IBAR-a, Crna Gora ulazi u završnicu pristupnih pregovora

Admin | 15 May 2024

Gorčević je rekla da su sve tri grane vlasti, u saradnji sa civilnim sektorom, pokazale da su dorasle zahtjevnom evropskom zadatku
Gorčević: Sigurna sam da od juna, nakon dobijanja IBAR-a, Crna Gora ulazi u završnicu pristupnih pregovora Gorčević: Sigurna sam da od juna, nakon dobijanja IBAR-a, Crna Gora ulazi u završnicu pristupnih pregovora Fotografija je preuzeta sa interneta

Crna Gora je za kratko vrijeme sprovela zahtjevne reforme i ispunila najvažnije obaveze iz evropske agende, saopšteno je na sastanku ministarke evropskih poslova Maide Gorčević sa generalnim direktorom Direktorata Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju, Gertom Janom Kopmanom.

Na sastanku je, kako su naveli iz Ministarstva evropskih poslova (MEP), saopšteno i da partneri iz Evropske unije (EU) i država članica prepoznaju napredak Crne Gore i da se može očekivati da će u junu uslijediti Međuvladina konferencija i dobijanje Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR), a nakon toga i ubrzano zatvaranje pregovaračkih poglavlja.

Gorčević je rekla da su sve tri grane vlasti, u saradnji sa civilnim sektorom, pokazale da su dorasle zahtjevnom evropskom zadatku.

Kako je navela, odrađen je ogroman posao u svim oblastima, a naročito na polju vladavine prava.

Gorčević je dodala da je posebno raduje što rezultati nijesu samo na papiru, nego se vide u praksi.

„Iako nas očekuje još mnogo posla, posebno na planu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, ali i u drugim poglavljima, poput životne sredina, sigurna sam da od juna, nakon dobijanja IBAR-a, Crna Gora ulazi u završnicu pristupnih pregovora“, kazala je Gorčević.

Ona je zahvalila na snažnoj političkoj, ekspertskoj i posebno finansijskoj podršci Evropske komisije i država članica.

Gorčević je istakla da će sredstva iz Plana rasta i drugih EU instrumenata, koja će Crnoj Gori biti na raspolaganju u narednom periodu, omogućiti da se dovrše započete reforme, ali i unaprijedi životni standard građana i poveća bruto društveni proizvod, što je glavni cilj tog procesa i ključni zadatak Vlade.

Bonus video:

Tekst preuzet sa interneta ne oznacava nase miseljenje nase redakcije. Autor vijesti vijesti.me mi dajemo licno misljenje o svakoj vijesti.

Ocenjujemo vest sa 9/10
Ova vest ima 1812 karaktera sto je za 59% vece od proseka.
Ovo je trenutno 37866 vest

NE PROPUSTITE

CDT: Crna Gora gubi korak u regulaciji digitalnih medija i dezinformacija

EK o pritiscima na Crnu Goru zbog rezolucije o Srebrenici: Svi moraju poštovati presude međunarodnih sudova

EU: Zbog zaštite konkurencije pojačan nadzor platforme Buking

EU kriminalizovala ekocid, zemlje regiona ne primjenjuju ni postojeće odredbe krivičnog zakonika


Gert Jan Kopman Maida Gorčević Evropska komisija Generalni direktorat Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju IBAR

KomentariOstavi komentarGrafik posecenosti • Najnovije
  Najcitanije
  Komentari

  • Cijene goriva u Crnoj Gori
  • Benzin 1.30€/l
  • Dizel 1.41€/l
  • TNG 0.90€
  • Pogledaj detaljnije..


  Najnovije vijesti