Kraljica Danske će abdicirati 14. januara

Admin | 31 Dec 2023

Od smrti dalje rođake, britanske kraljice Elizabete Druge, Margrete Druga je posljednja kraljica koja vlada Evropom
Kraljica Danske će abdicirati 14. januara Kraljica Danske će abdicirati 14. januara Fotografija je preuzeta sa interneta

Danska kraljica Margrete Druga saopštila je danas tokom svog tradicionalnog novogodišnjeg govora da će abdicirati 14. januara, poslije 52 godine vladavine.

"Tačno 14. januara 2024. godine, 52 godine nakon što sam naslijedila svog voljenog oca, povući ću se sa mjesta kraljice Danske. Prepustiću presto svom sinu, prestolonasljedniku Frederiku", rekla je kraljica.

Margrete Druga veoma popularna u narodu i udovica od 2018. godine, imala je u februaru veliku operaciju leđa, što je spriječilo da se pojavljuje u javnosti do aprila.

"Ta operacija pokrenula je razmišljanja o budućnosti, o pitanju da li je vrijeme da se prenesu odgovornosti na sledeću generaciju", rekla je kraljica koja ima 83 godine.

Na tronu od smrti oca 1972. godine, Margrete Druga, poliglota i intelektualac, doprinijela je postepenoj modernizaciji monarhije.

Od smrti dalje rođake, britanske kraljice Elizabete Druge, Margrete Druga je posljednja kraljica koja vlada Evropom.

Više od 80 odsto Danaca se smatra monarhistima. Prošle godine je njen jubilej od 50 godina na vlasti proslavaljalo hiljade Danaca na ulici.

"Mnogi od nas nikada nisu poznavali drugog monarha. Kraljica Margrete je samo oličenje Danske i tokom godina je imala riječi i osjećanja ko smo mi kao narod i kao nacija", rekla je danska premijerka Mete Frederiksen.

Bonus video:

Tekst preuzet sa interneta ne oznacava nase miseljenje nase redakcije. Autor vijesti vijesti.me mi dajemo licno misljenje o svakoj vijesti.

Ocenjujemo vest sa 10/10
Ova vest ima 1408 karaktera sto je za 29% vece od proseka.
Ovo je trenutno 20895 vest

NE PROPUSTITE

Građani EU više vole štampane nego elektronske knjige

Požar u jednoj od najpoznatijih zgrada u Kopenhagenu, srušio se toranj

U zemljama EU najskromnije žive Bugari i Grci, na Zapadnom Balkanu situacija još gora

Prosječne neto zarade u državama bivše SFRJ: Crna Gora na trećem mjestu

Mladi ljudi na zapadu pate od „krize srednjih godina”


Danska Margareta Druga Frederik od Danske

Komentari


35.01hs359qzqysns7m6x6pdf401r@mail5u.fun: consequatur quibusdam saepe voluptas sapiente dolorem sit est esse nihil sint qui accusamus deleniti labore eveniet laudantium veritatis. ad qui blanditiis dolores sunt et voluptatem rerum ipsa qui se


Ostavi komentarGrafik posecenosti • Najnovije
  Najcitanije
  Komentari

  • Cijene goriva u Crnoj Gori
  • Benzin 1.30€/l
  • Dizel 1.41€/l
  • TNG 0.90€
  • Pogledaj detaljnije..


  Najnovije vijesti