Predstava "Jelena Savojska" biće izvedena u Istri

Admin | 17 Jun 2024

Predstavu je režirao Zoran Rakočević, po tekstu Marije Sarap, a u komadu igraju Jeleni Đukić i Bojan Peko Minić. Scenografiju i kostim potpisuje Ivanka Vana Prelević, a muziku Minić
Predstava "Jelena Savojska" biće izvedena u Istri Predstava "Jelena Savojska" biće izvedena u Istri Fotografija je preuzeta sa interneta

Predstava "Jelena Savojska", u produkciji KIC Budo Tomović, Kulturnog centra Nikola Đuroković i kolašinskog Korifej teatra, biće izvdena u Fažani (Istra) na manifestaciji "Lik i djelo crnogorske princeze Jelene Petrović, kraljice Italije Elene di Savoja".

Manifestaciju organizuje Savez Crnogoraca Hrvatske i Zajednice Crnogoraca Istarske županije. Predstavu je režirao Zoran Rakočević, po tekstu Marije Sarap, a u komadu igraju Jeleni Đukić i Bojan Peko Minić. Scenografiju i kostim potpisuje Ivanka Vana Prelević, a muziku Minić.

"Ovaj komad je poetska refleksija jedne od najznačajnijih istorijskih figura ovog prostora. Njena sjena danas je prisutna u mnogim društveno političkim diskursima, od onog progresivnog integrativnog doživljaja Jelene Savojske kao geografske i kulturne poveznice ovog krša sa bijelim svijetom, do one epske u kojoj se pojavljuje kao vila gorska koja je nadigrala nečemurnu tuđijensku dinastiju svojim stasom i glasom. Jelena je bila žena od krvi i mesa, suštinski pobunjenica za boljim svijetom, boljim ljudima i boljim društvom. Žena sa dvora koja je njegovala žive i polužive, a kopala mrtve", kazao je Rakočević o komadu.

Monodrama "Jelena Savojska", iako duet na sceni, kako je napisala Jelena Kontić, prikazuje posve nov pozorišni pristup reditelja Rakočevića, dokazuje snagu i potencijale glumice Đukić, otkriva muzičko-teatarske sposobnosti Minića, obećava interesovanje festivalske publike i nesumnjivo djeluje kao predstava koja može i treba dugo da se igra prilikom čega će se samo nadograđivati i sticati punoću.

Na Festival Makado 2024, Jeleni Đukić je za ulogu Jelene Savojske pripala nagrada za najbolju glumicu.

Bonus video:

Tekst preuzet sa interneta ne oznacava nase miseljenje nase redakcije. Autor vijesti vijesti.me mi dajemo licno misljenje o svakoj vijesti.

Ocenjujemo vest sa 9/10
Ova vest ima 1760 karaktera sto je za 51% vece od proseka.
Ovo je trenutno 42069 vest

NE PROPUSTITE

Koncert grupe Purple Grain sjutra veče u Podgorici

Praznik muzike u Podgorici: Spoj Istoka i Zapada kroz džez

Koncert hora "Vokalisti” večeras u KIC-u

Svaka žena može biti inspiracija, uzor i heroj


Jelena Savojska KIC Budo Tomović Kulturni centar Nikola Đurković Korifej teatar

Komentari


Anita: A koncert Daniela Popovića ne spominjete?


Ostavi komentarGrafik posecenosti • Najnovije
  Najcitanije
  Komentari

  • Cijene goriva u Crnoj Gori
  • Benzin 1.30€/l
  • Dizel 1.41€/l
  • TNG 0.90€
  • Pogledaj detaljnije..


  Najnovije vijesti