IA uputio skupštinskim odborima inicijativu za zajedničko saslušanje na temu javnih nabavki u zdravstvu

Admin | 15 May 2024

„Cilj saslušanja je da se od svih relevantnih aktera dobije više informacija, a naročito u svjetlu navoda o obesmišljenosti postupka javnih nabavki ljekova zbog ograničenog broja ponuđača u Crnoj Gori“, kaže se u saop&scar
IA uputio skupštinskim odborima inicijativu za zajedničko saslušanje na temu javnih nabavki u zdravstvu IA uputio skupštinskim odborima inicijativu za zajedničko saslušanje na temu javnih nabavki u zdravstvu Fotografija je preuzeta sa interneta

Institut alternativa (IA) uputio je skupštinskim odborima za ekonomiju, finansije i budžet i zdravstvo, rad i socijalno staranje inicijativu za zajedničko saslušanje na temu javnih nabavki u zdravstvu.

Iz IA su saopštili da je danas, na sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, predsjednik tog skupštinskog tijela Mirsad Nurković upoznao članove Odbora sa tom inicijativom.

Navodi se da je predsjednik Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje Dražen Petrić istakao da će u komunikaciji sa Nurkovićem dogovoriti detalje organizovanja saslušanja.

„Cilj saslušanja je da se od svih relevantnih aktera dobije više informacija, a naročito u svjetlu navoda o obesmišljenosti postupka javnih nabavki ljekova zbog ograničenog broja ponuđača u Crnoj Gori“, kaže se u saopštenju.

Iz IA su rekli da je neposredan povod za saslušanje, između ostalog, što se, prema medijskim navodima, na osnovnoj, doplatnoj i listi ljekova sa posebnim režimom, a koji idu na teret Fonda za zdravstvo (FZO), nalazi 906 brendiranih medikamenata.

Kako su kazali, navodno je čak za 92 odsto tih ljekova zastupnik ili ovlašćeni distributer "Glosarij", sa firmama kćerkama "Glosarij CD" i "Medica".

Iz IA su podsjetili da je Međunarodni monetarni fond (MMF) u posljednjem izvještaju za Crnu Goru ukazao na neke od problema u ovoj oblasti, odnosno da je potrebno unaprijediti efikasnost potrošnje u zdravstvenom sektoru, kao i da je važno da se ograniče farmaceutski rashodi, koji su dostigli 2,5 odsto BDP-a u 2022. godini.

Iz te nevladine organizacije su kazali da je prije više od deceniju održano zajedničko konsultativno saslušanje tih odbora, ali da je nažalost izostao zaključak, odnosno zajednički izvještaj sa preporukama za rješavanje problema.

„IA apeluje da saslušanje bude organizovano uz kvalitetnu pripremu koja će omogućiti da se artikulišu jasne preporuke za promjenu politika, propisa i praksi u ovoj oblasti“, poručili su iz IA.

Iz te NVO su dodali da stoje na raspolaganju poslanicima i službi Skupštine u pogledu podataka o budžetskoj potrošnji i sklopljenim ugovorima za nabavke.

Bonus video:

Tekst preuzet sa interneta ne oznacava nase miseljenje nase redakcije. Autor vijesti vijesti.me mi dajemo licno misljenje o svakoj vijesti.

Ocenjujemo vest sa 6/10
Ova vest ima 2233 karaktera sto je za 20% vece od proseka.
Ovo je trenutno 37871 vest

NE PROPUSTITE

IA: Dvije trećine kontrolnih saslušanja odbijeno ili na čekanju, guši se kontrolna funkcija Skupštine

IA: 334 institucije nijesu prjavile koliko službenih automobila imaju; Država planira da nabavi još 500

Višak u javnoj upravi 14,4 hiljade radnika

Još uvijek je teško dokazati korupciju u javnim nabavkama


Institut alternativa IA zdravstvo saslušanje javne nabavke skupštinski odbori Dražen Petrić Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje Mirsad Nurković Odbor za ekonomiju, finansije i budžet FZO Fond za zdravstvo Glosarij GlosarijCD Medica

KomentariOstavi komentarGrafik posecenosti • Najnovije
  Najcitanije
  Komentari

  • Cijene goriva u Crnoj Gori
  • Benzin 1.30€/l
  • Dizel 1.41€/l
  • TNG 0.90€
  • Pogledaj detaljnije..


  Najnovije vijesti