Memorijalni turnir u čast Srđe Dragaševića

Admin | 15 May 2024

Dragašević je bio predsjednik Šahovskog saveza Crne Gore u periodu od 2004. do 2011. godine. To je period kada je ŠSCG primljen u FIDE i ECU
Memorijalni turnir u čast Srđe Dragaševića Memorijalni turnir u čast Srđe Dragaševića Fotografija je preuzeta sa interneta

Nastavljaju se aktivnosti Šahovskog saveza Crne Gore, pa će Cetinje od 22. do 29. juna biti domaćin Memorijalnog turnira u čast Srđe Dragaševića.

Dragašević je preminuo prošle godine, a ove godine Šahovski savez Crne Gore u saradnji sa porodicom Dragašević, Ministarstvom sporta i mladih i Opštinom Cetinje organizuje Open turnir u njegovu čast.

Predviđeno je igranje A i B turnira, a gornja rejting granica za B turnir je 2.100 rejting poena. Ukupan nagradni fond iznosi 15.000 eura, od čega 12.000 eura pripada A turniru dok je fond B turnira 3.000 eura.

Pobjednik glavnog turnira osvojiće osim pobjedničkog pehara i vrijednu novčanu nagradu u iznosu od 2.000 eura, a nagradni fond je raspoređen na 15 redovnih nagrada. Specijalne nagrade za najuspješnijeg kadeta i kadetkinju nose ime Srđe Dragaševića.

Srđa Dragašević, izadanak čuvene loze, je bio predsjednik Šahovskog saveza Crne Gore u periodu od 2004. do 2011. godine. To je period kada je Šahovski savez Crne Gore primljen u FIDE i ECU, a Crna Gora uvela šah u škole, organizovala velika zvanična takmičenja, po prvi put samostalno nastupila na olimpijadama i ekipnim prvenstvima Evrope. Bio je to period velikog uzleta crnogorskog šaha, u velikoj mjeri zahvaljujući čovjeku koji je neizmjerno obožavao drevnu igru i slobodno vrijeme provodio za tablom, navodi se iz ŠSCG.

Uspješno je pokrio sva 64 polja i uz Stanislava Ćana Koprivicu organizovao superturnir u Nikšiću 1983. na kojem su igrali Kasparov, Talj, Spaski, Petrosjan, Larsen, Portiš, Gligorić, Ivanović... Očekuje se da turnir privuče veliko interesovanje šahista iz Crne Gore, ali i drugih zemalja, te da Cetinje krajem juna bude domaćin izvanrednog turnira, baš onakvog kakvog je zaslužio Srđa Dragašević. Trenutnu listu učesnika predvodi Nikita Petrov, aktuelni šampion Crne Gore, a slijede velemajstori Mihail Brjakin i Zaur Mamedov, a kompletan raspis turnira dostupan je na sajtu Šahovskog saveza Crne Gore.

Bonus video:

Tekst preuzet sa interneta ne oznacava nase miseljenje nase redakcije. Autor vijesti vijesti.me mi dajemo licno misljenje o svakoj vijesti.

Ocenjujemo vest sa 8/10
Ova vest ima 2062 karaktera sto je za 38% vece od proseka.
Ovo je trenutno 37882 vest

NE PROPUSTITE

Poraz Nikača, novi remi Ivanovića

Novi remiji Nikača i Ivanovića

Nikač ispustio šansu da preuzme vrh, novim remijem skliznuo je na treću poziciju

Za medalje borilo se 190 šahista, Budućnost najuspješnija

Nikač pobjedom dospio na pola boda iza prvog


šah Šahovski savez Crne Gore SSCG Srđa Dragašević

Komentari



Ostavi komentar



Grafik posecenosti



  • Najnovije
    Najcitanije
    Komentari

    • Cijene goriva u Crnoj Gori
    • Benzin 1.30€/l
    • Dizel 1.41€/l
    • TNG 0.90€
    • Pogledaj detaljnije..


    Najnovije vijesti