Memorijalni turnir u čast Srđe Dragaševića

Admin | 15 May 2024

Dragašević je bio predsjednik Šahovskog saveza Crne Gore u periodu od 2004. do 2011. godine. To je period kada je ŠSCG primljen u FIDE i ECU
Memorijalni turnir u čast Srđe Dragaševića Memorijalni turnir u čast Srđe Dragaševića Fotografija je preuzeta sa interneta

Nastavljaju se aktivnosti Šahovskog saveza Crne Gore, pa će Cetinje od 22. do 29. juna biti domaćin Memorijalnog turnira u čast Srđe Dragaševića.

Dragašević je preminuo prošle godine, a ove godine Šahovski savez Crne Gore u saradnji sa porodicom Dragašević, Ministarstvom sporta i mladih i Opštinom Cetinje organizuje Open turnir u njegovu čast.

Predviđeno je igranje A i B turnira, a gornja rejting granica za B turnir je 2.100 rejting poena. Ukupan nagradni fond iznosi 15.000 eura, od čega 12.000 eura pripada A turniru dok je fond B turnira 3.000 eura.

Pobjednik glavnog turnira osvojiće osim pobjedničkog pehara i vrijednu novčanu nagradu u iznosu od 2.000 eura, a nagradni fond je raspoređen na 15 redovnih nagrada. Specijalne nagrade za najuspješnijeg kadeta i kadetkinju nose ime Srđe Dragaševića.

Srđa Dragašević, izadanak čuvene loze, je bio predsjednik Šahovskog saveza Crne Gore u periodu od 2004. do 2011. godine. To je period kada je Šahovski savez Crne Gore primljen u FIDE i ECU, a Crna Gora uvela šah u škole, organizovala velika zvanična takmičenja, po prvi put samostalno nastupila na olimpijadama i ekipnim prvenstvima Evrope. Bio je to period velikog uzleta crnogorskog šaha, u velikoj mjeri zahvaljujući čovjeku koji je neizmjerno obožavao drevnu igru i slobodno vrijeme provodio za tablom, navodi se iz ŠSCG.

Uspješno je pokrio sva 64 polja i uz Stanislava Ćana Koprivicu organizovao superturnir u Nikšiću 1983. na kojem su igrali Kasparov, Talj, Spaski, Petrosjan, Larsen, Portiš, Gligorić, Ivanović... Očekuje se da turnir privuče veliko interesovanje šahista iz Crne Gore, ali i drugih zemalja, te da Cetinje krajem juna bude domaćin izvanrednog turnira, baš onakvog kakvog je zaslužio Srđa Dragašević. Trenutnu listu učesnika predvodi Nikita Petrov, aktuelni šampion Crne Gore, a slijede velemajstori Mihail Brjakin i Zaur Mamedov, a kompletan raspis turnira dostupan je na sajtu Šahovskog saveza Crne Gore.

Bonus video:

Tekst preuzet sa interneta ne oznacava nase miseljenje nase redakcije. Autor vijesti vijesti.me mi dajemo licno misljenje o svakoj vijesti.

Ocenjujemo vest sa 10/10
Ova vest ima 2062 karaktera sto je za 87% vece od proseka.
Ovo je trenutno 37882 vest

NE PROPUSTITE

Elektroprivreda i Herceg Novi nastavili seriju, pioniri Budućnosti najbolji u Crnoj Gori

Šahistkinje Elektroprivrede odbranile titulu

Šahisti Elektroprivrede čuvaju vrh

Elektroprivreda maksimalna i nakon četvrtog kola


šah Šahovski savez Crne Gore SSCG Srđa Dragašević

KomentariOstavi komentarGrafik posecenosti • Najnovije
  Najcitanije
  Komentari

  • Cijene goriva u Crnoj Gori
  • Benzin 1.30€/l
  • Dizel 1.41€/l
  • TNG 0.90€
  • Pogledaj detaljnije..


  Najnovije vijesti