Reklama Crna Gora marketing

Demokrate o uslovima pod kojima bi prihvatile ulazak BS-a u vlast: Raskrstite s DPS-om, pa da se razgovara

Admin | 21 Jun 2024

Boris Bogdanović poručuje da je raskid saradnje BS-a i DPS-a u Bijelom Polju preduslov da otpočnu pregovori s Ibrahimovićevom partijom. Tvrdi da su o tome razgovarali s premijerom, zbog čega, kaže, ne očekuje da bude predložen ulazak BS-a u vlast bez uvaž
Demokrate o uslovima pod kojima bi prihvatile ulazak BS-a u vlast: Raskrstite s DPS-om, pa da se razgovara Demokrate o uslovima pod kojima bi prihvatile ulazak BS-a u vlast: Raskrstite s DPS-om, pa da se razgovara Fotografija je preuzeta sa interneta

O eventualnom učešću Bošnjačke stranke (BS) u vlasti može se razgovarati pošto ona raskine koaliciju s Demokratskom partijom socijalista (DPS) u Bijelom Polju, formira u toj opštini vlast s većinom s državnog nivoa, te raskrsti s bivšim sistemom.

Tim riječima je poslanik i generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović odgovorio juče na pitanje “Vijesti” u vezi sa tim šta je uslov njegove stranke da pristane na potencijalni ulazak BS-a u Vladu.

Tvrdi da su o zahtjevima koje je iznio razgovarali s premijerom Milojkom Spajićem (Pokret Evropa sad) i drugim partijskim liderima, zbog čega, kaže, ne očekuje da bude predložen ulazak BS-a u izvršnu vlast bez uvažavanja tih uslova.

Prema koalicionom sporazumu parlamentarne većine, rekonstrukcija Vlade trebalo bi da se obavi do kraja godine, ulaskom konstituenata nekadašnjeg Demokratskog fronta (DF) u nju - Nove srpske demokratije (NSD) Andrije Mandića i Demokratske narodne partije (DNP) Milana Kneževića. Međutim, već nekoliko mjeseci spekuliše se da bi dio Spajićevog kabineta mogao da bude i BS Ervina Ibrahimovića. “Vijesti” su sredinom februara objavile da tadašnji potezi BS-a i Vlade svjedoče da je ta partija jedan od potencijalnih kandidata za mjesto u izvršnoj vlasti. Naime, BS gotovo da nije kritikovao rad Spajićevog kabineta, koji je, s druge strane, neke od funkcionera te stranke postavio na pozicije u vlasti.

BS je dugogodišnji koalicioni partner DPS-a.

Bogdanović kaže da su Demokrate jasno saopštile da se protive ulasku BS-a u vlast zato što ta partija, prema njegovim riječima, “još nije raskrstila s bivšim sistemom, nije jasno i precizno osudila brojna nepočinstva bivšeg sistema i organizovanih kriminalnih grupa, između ostalog i ispisivanje grafita u Pljevljima i drugim opštinama od strane organizovanih kriminalnih grupa s ciljem unošenja nacionalnog i vjerskog razdora, već da je za isto ranije aludirala na partije pobjednice izbora 30. avgusta 2020. godine”.

Navodi da Ibrahimovićeva stranka “u velikoj i izuzetno značajnoj opštini kakva je Bijelo Polje” vrši vlast s DPS-om, a ne sa partijama koje su vlast na državnom nivou, iako je, kaže, BS nastupio samostalno na lokalnim izborima, pregovarao sa strankama vlasti s državnog nivoa i imao “ispruženu ruku, a na kraju otišao s DPS-om”.

“Ne može se sjedjeti na dvije stolice. Nije logično da u jednom Bijelom Polju ključno obezbjeđujete DPS-u da predvodi vlast iako je izgubio na izborima, a da na državnom nivou hoćete da vršite vlast sa strankama koje su pobijedile DPS. Raskid koalicije u Bijelom Polju, formiranje vlasti sa strankama koje trenutno čine parlamentarnu opoziciju u Bijelom Polju, odnosno većinu na državnom nivou, kao i raskid s bivšim sistemom, pa tek onda razgovori o eventualnom učešću u vlasti”, poručuje Bogdanović.

“Vijesti” su nedavno objavile da će pitanje da li će biti najavljene rekonstrukcije Vlade i ako hoće, kako će taj proces izgledati, zavisiti prvenstveno od poteza Spajića prema “trouglu” Demokrate - BS - DNP. Jedan od scenarija o kom se spekuliše je da premijer isključi iz kabineta Demokrate i zamijeni ih BS-om. Taj scenario bi se, navodno, realizovao uz ostanak dijela funkcionera Demokrata u Vladi - potpredsjednika izvršne vlasti Moma Koprivice i ministra turizma Vladimira Martinovića, koji nekoliko mjeseci djeluju suprotno stranačkom vrhu.

Druga mogućnost o kojoj se govori je da Demokrate ostanu u Spajićevom kabinetu, ali da im se smanji “kvota” pozicija koje pokrivaju, ne računajući one Koprivice i Martinovića, i da ta mjesta dobije neko drugi. “Vijesi” su, pozivajući se na nezvanične izvore, objavile da bi Demokrate u tom slučaju uskratile podršku Vladi. Ta partija se sukobila sa Spajićem zbog pitanja kadrovanja u sektoru bezbjednosti.

Bogdanović je prošle sedmice u intervjuu “Vijestima” kazao da Demokrate ne strahuju da ih Spajić isključi iz kabineta, a posebno ne da ih zamijeni “stranaka poraženog sistema”.

Upitan šta će Demokrate uraditi ako Spajić predloži ulazak BS-a u Vladu, a njihovi uslovi u pogledu te stranke ne budu uvaženi, Bogdanović je juče odgovorio da vjeruje da se takav scenario neće dogoditi

“Jer smo o uslovima za ulazak BS-a u Vladu razgovarali na sastanku s premijerom Spajićem i drugim liderima političkih subjekata. Naši stavovi su bili jasni i dobro obrazloženi”, tvrdi sagovornik.

Kaže da bi svako postupanje koje bi odstupalo od “dogovorenih uslova”, bilo izvan okvira zaključenog i potpisanog sporazuma o vršenju vlasti, u kom su, dodaje, jasno definisani konstituenti, struktura Vlade i principi na kojima je formirana.

“Očekujemo da svi potpisnici sporazuma poštuju dogovorene uslove i principijelno pristupe njegovom sprovođenju. Ukoliko se dogovoreni uslovi ne ispune, ovlašćeni organi Demokrata donijeće odluke vodeći se time što je najbolje za stabilnost i napredak Crne Gore, a poslanici Demokrata će glasati protiv učešća BS-a u vlasti”, poručuje Bogdanović.

Mandićeva i Kneževićeva partija pokrenule su pitanje rekonstrukcije krajem prošle godine, poručujući da bi taj postupak trebalo da uslijedi nakon novogodišnjih praznika, nekoliko mjeseci poslije toga ili u prvoj polovini 2024. Isticali su da ne vide zašto ne bi dobili priliku da kroz rekonstrukciju doprinesu “rješavanju svih onih izazova pred kojima se nalazi 44. Vlada”.

U koalicionom sporazumu o vlasti piše da je rekonstrukcija planirana najkasnije do izglasavanja budžeta za 2025, što znači do kraja ove godine. Navedeno je da se “u skladu s dosljednim i potpunim poštovanjem svih odredbi sporazuma”, premijer obavezuje da će se ona sprovesti.

U dokumentu je navedeno da će koaliciji Za budućnost Crne Gore (ZBCG), čiji su članovi bili NSD i DNP, nakon rekonstrukcije pripasti pet mjesta u Vladi. Tom savezu namijenjeni su potpredsjedničko mjesto za infrastrukturu, kao i resori saobraćaja, prosvjete, turizma i prostornog planiranja i urbanizma. NSD i DNP trenutno podržavaju Vladu iz parlamenta, bez učešća u njoj.

Dok ne dođe do rekonstrukcije, sporazumom je planirano da konstituenti ZBCG, “u cilju što jednostavnije tranzicije resora”, predlože državne sekretare u ministarstvima koja treba da dobiju, što je ispunjeno.

Spajićeva Vlada trenutno ima 19 ministarstava i 23 člana.

Očekujemo da svi potpisnici sporazuma poštuju dogovorene uslove i principijelno pristupe njegovom sprovođenju. Ukoliko se dogovoreni uslovi ne ispune, ovlašćeni organi Demokrata donijeće odluke vodeći se time što je najbolje za stabilnost i napredak Crne Gore, a poslanici Demokrata će glasati protiv učešća BS-a u vlasti", kaže Bogdanović

Bonus video:

Tekst preuzet sa interneta ne oznacava nase miseljenje nase redakcije. Autor vijesti vijesti.me mi dajemo licno misljenje o svakoj vijesti.

Ocenjujemo vest sa 6/10
Ova vest ima 6936 karaktera sto je za 29% vece od proseka.
Ovo je trenutno 42583 vest

NE PROPUSTITE

Država ima oko 4.500 vozila, Radulović: Stiče se utisak da mnogi žive dječačke snove ili liječe komplekse iz mladosti

Za četiri godine vjerskim zajednicama i školama preko 8 miliona eura, u DRI smatraju da sistem dodjele nije pravedan

Regionalni vodovod novac dobio prošle godine, ali postrojenja za prečišćavanje vode još nema još nema

Ograničeno reklamiranje, povećane sve koncesije: Pripremljen novi - pripremljen nacrt novog zakona o igrama na sreću

Đeljošaj: Stukture nedvosmislene proevropske orijentacije jedini garant nastavka evropskog puta


Demokratska Crna Gora BS Bošnjačka stranka Vlada Crne Gore Milojko Spajić Boris Bogdanović Ervin Ibrahimović Vladimir Martinović DPS Demokratska partija socijalista Andrija Mandić Milan Knežević NSD DNP Nova srpska demokratija Demokratska narodna partija Bijelo Polje

Komentari



Ostavi komentar



Grafik posecenosti



  • Najnovije
    Najcitanije
    Komentari

    • Cijene goriva u Crnoj Gori
    • Benzin 1.30€/l
    • Dizel 1.41€/l
    • TNG 0.90€
    • Pogledaj detaljnije..


    Najnovije vijesti