Moskva čeka odgovor Amerike na predlog za razmjenu zatvorenika

Admin | 21 Jun 2024

Počinje suđenje američkom novinaru Evanu Gerškoviču, dopisniku Vol strit žurnala koji je u zatvoru od marta 2023. godine
Moskva čeka odgovor Amerike na predlog za razmjenu zatvorenika Moskva čeka odgovor Amerike na predlog za razmjenu zatvorenika Fotografija je preuzeta sa interneta

Nedjelju dana uoči suđenja američkom novinaru Evanu Gerškoviču u Rusiji po optužbama za špijunažu koje on negira, Rusija je saopštila da je predstavila ideje o razmjeni zatvorenika Sjedinjenim Državama i da čeka odgovor.

„Lopta je u dvorištu Sjedinjenih Država. Čekamo da odgovore na iznijete predloge“, rekao je zamjenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov u intervjuu ruskoj novinskoj agenciji TASS.

Oni su dobro poznati relevantnim djelovima američke administracije.

"Razumijem da, možda, nešto u ovim predlozima ne odgovara Amerikancima. To je njihov problem“, dodao je Rjabkov.

„Smatramo da je naš pristup potpuno opravdan, razuman i izbalansiran. Očekujemo da će tako posmatrati“, kaže on.

Gerškovič, dopisnik Vol strit žurnala iz Rusije je u zatvoru od marta 2023. zbog optužbi o navodnoj špijunaži - koje on, medij za koji radi i američka vlada oštro poriču. Američki Stejt department ga je proglasio nezakonito pritvorenim.

Suđenje Gerškoviču iza zatvorenih vrata počinje 26. juna u uralskom gradu Jekaterinburgu, gdje je uhapšen prije više od godinu dana. Stručnjaci za slobodu medija kažu da suđenje, gotovo sigurno, neće biti nezavisno i objektivno.

Jekaterinburg se nalazi na oko 1.400 kilometara istočno od Moskve.

Ako bude proglašen krivim, Gerškoviču preti do 20 godina zatvora. Ruske vlasti su, međutim, saopštile da je potrebno da se održi suđenje - prije nego što bi se izvršila razmena zatvorenika.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ranije je nagovijestio da bi Moskva bila spremna da razmijeni Gerškoviča za Rusa koji je trenutno u zatvoru u Njemačkoj zbog ubistva čečenskog disidenta.

Gerškovič je jedan od dvoje američkih novinara koji su trenutno u zatvoru u Rusiji.

Alsu Kurmaševa, američko-ruska državljanka zaposlena u sestrinskoj kući Glasa Amerike, Radiju Slobodna Evropa nalazi se u zatvoru od oktobra 2023. godine pod optužbom da se nije registrovala kao „strani agent“ i širila ono što Moskva smatra lažnim informacijama o ruskoj vojsci.

Kurmaševa i njen medij odbacuju optužbe protiv nje, za koje je zaprijećena kazna do 15 godina zatvora. Američka vlada je takođe pozvala na njeno hitno oslobađanje.

Bonus video:

Tekst preuzet sa interneta ne oznacava nase miseljenje nase redakcije. Autor vijesti vijesti.me mi dajemo licno misljenje o svakoj vijesti.

Ocenjujemo vest sa 5/10
Ova vest ima 2338 karaktera sto je za 16% vece od proseka.
Ovo je trenutno 42521 vest

NE PROPUSTITE

CNN: Rusi planirali atentat na šefa nemačkog Rajnmetala

Erdogan upozorio na opasnost 'direktnog sukoba' NATO i Rusije i apelovao na diplmatsko rješenje

Orban sa samita NATO-a ide u posjetu Trampu na Floridi

Bajden greškom Zelenskog nazvao Putinom pa se ispravio

Rusija američke rakete u Njemačkoj vidi kao prijetnju


Rusija Moskva Amerika SAD Evan Gerškovič

KomentariOstavi komentarGrafik posecenosti • Najnovije
  Najcitanije
  Komentari

  • Cijene goriva u Crnoj Gori
  • Benzin 1.30€/l
  • Dizel 1.41€/l
  • TNG 0.90€
  • Pogledaj detaljnije..


  Najnovije vijesti