Guverner: Ruske snage su počele da uništavaju Vovčansk, nije samo opasno biti tamo, nemoguće je

Admin | 17 May 2024

Moskva je pokrenula iznenadni kopneni napad na sjeveroistočnu Ukrajinu napredujući na nekoliko naselja, uključujući Vovčansk, samo pet kilometara od granice
Guverner: Ruske snage su počele da uništavaju Vovčansk, nije samo opasno biti tamo, nemoguće je Guverner: Ruske snage su počele da uništavaju Vovčansk, nije samo opasno biti tamo, nemoguće je Fotografija je preuzeta sa interneta

Ruske snage su počele da "uništavaju" ukrajinski grad Vovčansk i svi osim 200 stanovnika ovog grada su pobjegli zbog napada, rekao je 17. maja guverner regiona.

Moskva je pokrenula iznenadni kopneni napad na sjeveroistočnu Ukrajinu prošle nedjelje napredujući na nekoliko naselja, uključujući Vovčansk, samo pet kilometara od granice.

"Neprijatelj je počeo da uništava grad. Nije samo opasno biti tamo, već je nemoguće", rekao je na brifingu guverner Harkovske oblasti Oleg Sinegubov.

On je rekao da su ruske snage pokušavale da opkole grad, koji je prije rata imao oko 18.000 stanovnika, i da su ukrajinske snage "pružale otpor".

Načelnik vojske Oleksandar Sirski rekao je da je Rusija proširila svoju "zonu borbenih dejstava" za 70 kilometara i pokušava da primora Ukrajinu da povuče trupe iz svojih rezervi.

"Shvatamo da nas očekuju teške borbe i da se neprijatelj sprema za to", rekao je on.

Ukrajina je evakuisala skoro 9.000 ljudi tokom nedelje otkako su ruske snage ušle preko granice 10. maja ispalivši jaku artiljerijsku vatru na više sela.

Zvaničnik ukrajinske policije optužio je u četvrtak ruske trupe da su zarobile desetine civila u Vovčansku i da ih koriste kao "živi štit" za odbranu svog komandnog štaba.

AFP nije mogao odmah da potvrdi tu tvrdnju.

Ruski vojnici su ranije bili optuženi za pogubljenje civila u djelovima Ukrajine koje su zarobili i kontrolisali od invazije u februaru 2022.

U aprilu 2022. godine, tijela desetina civila, od kojih neki sa vezanim rukama, pronađena su u predgrađu Kijeva Buča poslije višemjesečne okupacije od strane ruskih snaga.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je 17. maja da ruske snage koje napreduju u ukrajinskoj oblasti Harkov stvaraju "tampon zonu" za zaštitu ruskih pograničnih regiona, ali je rekao da zauzimanje grada Harkova nije dio trenutnog plana Rusije.

Putin je na konferenciji za novinare tokom državne posjete Kini rekao da je nedavni napad Rusije na oblast Harkiva odgovor na ukrajinsko granatiranje ruskih pograničnih regiona kao što je Belgorod.

"Tamo ginu civili. Očigledno je. Pucaju direktno na centar grada, na stambena naselja. I javno sam rekao da ako se tako nastavi, bićemo prinuđeni da napravimo zonu bezbjednosti, tampon zonu. To i radimo", rekao je Putin.

Bonus video:

Tekst preuzet sa interneta ne oznacava nase miseljenje nase redakcije. Autor vijesti vijesti.me mi dajemo licno misljenje o svakoj vijesti.

Ocenjujemo vest sa 6/10
Ova vest ima 2414 karaktera sto je za 60% vece od proseka.
Ovo je trenutno 38146 vest

NE PROPUSTITE

Pentagon: Ukrajinskoj vojsci dozvoljeno da koristi američke rakete dugog dometa za gađanje ciljeva duboko u Rusiji

Putin: Južna Koreja će napraviti veliku grešku ako pošalje Ukrajini oružje

Moskva čeka odgovor Amerike na predlog za razmjenu zatvorenika

Rusija mijenja nuklearnu doktrinu?

Rubin: Dugoročni cilj američke politike je međusobno priznanje Srbije i Kosova


rat u Ukrajini Ukrajina Vovčansk Oleg Sinegubov Harkov Rusija Vladimir Putin Buča Oleksandar Sirski Kijev

KomentariOstavi komentarGrafik posecenosti • Najnovije
  Najcitanije
  Komentari

  • Cijene goriva u Crnoj Gori
  • Benzin 1.30€/l
  • Dizel 1.41€/l
  • TNG 0.90€
  • Pogledaj detaljnije..


  Najnovije vijesti