Rubin: Dugoročni cilj američke politike je međusobno priznanje Srbije i Kosova

Admin | 20 Jun 2024

Rubin je za albanski servis Glasa Amerike kazao da putem medija koji posluju u Srbiji Rusija i Kina vrše "maligni utacaj" tako što koriste i šire dezinformacije i time podrivaju "evroatlantske integracije i podstiču reg
Rubin: Dugoročni cilj američke politike je međusobno priznanje Srbije i Kosova Rubin: Dugoročni cilj američke politike je međusobno priznanje Srbije i Kosova Fotografija je preuzeta sa interneta

Koordinator Centra za globalno angažovanje Stejt departmenta Džejms Rubin izjavio je danas da je dugoročni cilj normalizacije odnosa Beograda i Prištine međusobno priznanje Srbije i Kosova.

Rubin je za albanski servis Glasa Amerike kazao da putem medija koji posluju u Srbiji Rusija i Kina vrše "maligni utacaj" tako što koriste i šire dezinformacije i time podrivaju "evroatlantske integracije i podstiču regionalne napetosti".

"Teško je zamisliti normalizovane odnose između Kosova i Srbije bez priznanja, a činjenica da neke zemlje, koje su već članice EU, ne priznaju Kosovo nije relevantna. Kosovo i Srbija imaju problem koji mora da se reši. Moraju da normalizuju odnose", kazao je on.

Dodao je da predstavlja politiku administracije američkog predsjednika Džozefa Bajdena, i da zauzvrat moli za istu ljubaznost koju SAD pružaju predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, iako je imao značajnu ulogu u Miloševićevoj administraciji.

"Ne razgovaramo s njim o tome. Ne zamjerimo mu to kada sarađujemo sa njim. Ali, nažalost, u Srbiji ima onih koji, kad god nešto kažem u ime Bajdenove administracije, to žele da povežu sa onim od prije 25 godina", kazao je Rubin.

Zaključuje da su vrijednosti Zapada i SAD dominantne u Evropi i u zemljama koje žele da budu njen dio i pored toga što "Rusija nastavlja da eksploatiše pitanje Kosova i Srbije prijeteći da će staviti veto na članstvo Kosova u UN".

"Dakle, Rusi nastavljaju sa pokušajima da dijele, dok Sjedinjene Države, sarađujući sa našim prijateljima i saveznicima, pokušavaju da ostave te užasne dane prošlosti iza nas", kazao je Rubin.

Bonus video:

Tekst preuzet sa interneta ne oznacava nase miseljenje nase redakcije. Autor vijesti vijesti.me mi dajemo licno misljenje o svakoj vijesti.

Ocenjujemo vest sa 5/10
Ova vest ima 1703 karaktera sto je za 37% vece od proseka.
Ovo je trenutno 42500 vest

NE PROPUSTITE

CNN: Rusi planirali atentat na šefa nemačkog Rajnmetala

Erdogan upozorio na opasnost 'direktnog sukoba' NATO i Rusije i apelovao na diplmatsko rješenje

Orban sa samita NATO-a ide u posjetu Trampu na Floridi

Bajden greškom Zelenskog nazvao Putinom pa se ispravio

Rusija američke rakete u Njemačkoj vidi kao prijetnju


Džejms Rubin Kosovo Srbija SAD Rusija Beograd i Priština Priština Stejt Department

KomentariOstavi komentarGrafik posecenosti • Najnovije
  Najcitanije
  Komentari

  • Cijene goriva u Crnoj Gori
  • Benzin 1.30€/l
  • Dizel 1.41€/l
  • TNG 0.90€
  • Pogledaj detaljnije..


  Najnovije vijesti